BlogÖn MuhasebeE-Bordro Nedir? Nasıl Alınır?

E-Bordro Nedir? Nasıl Alınır?

Devlet hizmetlerinden faydalanmak için artık kapı kapı dolaşmamıza ve zaman kaybetmemize gerek yok. Eğer istenilen niteliklere sahipseniz işlemlerinizin çoğunu e-devlet kapısı hizmeti sayesinde gerçekleştirebilir, ihtiyacınız olan belgeleri buradan edinebilirsiniz. E-devlet kapısından yararlanarak elde edeceğiniz bordroya da E-bordro denir. Belgeniz memuriyet sicil numaranız, yıl ve aya göre maaşlarınız ile çalışma şekli gibi ihtiyaç duyabileceğiniz bilgilerinizi içerecektir. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ilgili sayfasından maaş bilgilerinizi içeren e-bordronuzun oluşturulmasını sağlayabilirsiniz.

E-Bordro Nasıl Alınır?

E-Bordro belgesini e-devlet kapısı ile alabilmeniz mümkündür. Yani, e-devlet e-bordro işlemi için ilgili mercidir. Sisteme giriş yapmanız için gerekli olan T.C. Kimlik Numaranız ve e-devlet şifrenizdir.
E-Devlet şifreniz yoksa, herhangi bir PTT merkezinden ya da yetkilendiren bir PTT şubesinden cüzi bir ücret karşılığında E-Devlet şifrenizi alabilirsiniz. Bu işlemin ardından ayrıca herhangi bir kuruma gitmenize veya e-bordronuzu yetkili kişilere imzalatmanıza gerek yoktur.

Peki, her çalışan e-bordro alabilir mi? Hayır!

Kimler E-Bordro Alabilir?

E-Bordro hizmetinden yararlanmak için şart koşulan birtakım nitelikler vardır. Bunlardan ilki, bu hizmeti alabilmeniz için 657 sayılı kanuna tabi memur, kadro karşılığı sözleşmeli olarak çalışan olmanız ve maaşınızın Kamu Harcama ve Muhasebe Bilişim Sistemi üzerinden yatırılıyor olması şarttır.

4C sigortalı veya farklı şekilde sözleşmeli olarak çalışanlar, e-bordro hizmetinden yararlanamazlar.

Eğer özel sektör çalışanı iseniz, e-bordro sisteminden faydalanmak için İnsan Kaynakları departmanı veya ilgili diğer bölümler ile iletişime geçip talepte bulunmanız gerekir.

Bu noktada “e bordro ne zaman yayınlanır?” sorusuna sıkça karşılaşıyoruz. Maaş bordrolarını her ayın 14’ü sabahı itibarıyla alabilirsiniz. Önceki aylara ait maaş bordroları ise her zaman alınabilmektedir.

E- Bordro sistemi sayesinde, kamu personeli maaş bilgilerini, çalışma saatlerini, fazla günlerini ve mesailerini kolaylıkla internet üzerinden detaylı bir şekilde inceleyebilir, takip edebilir ve dilerse bilgisayarına indirebilir.

İncelenecek bilgiler arasında neler olduğunu merak ediyorsanız şöyle özetleyebiliriz. Söz konusu tablo, İş Kanunu’na çerçevesinde düzenlenir. Şirketler tarafından, tüm çalışanlar için her ay ödenen ücretlerin dökümü yer alır. Maaş bordrosu aynı zamanda ücret bordrosu olarak da bilinmektedir. Şu bilgiler yer alır:

Çalışanın kişisel bilgileri (Adı, soyadı, T.C. kimlik numarası, sicil numarası)
İşe giriş ve çıkış tarihi
Brüt ücret
Çalışılan gün sayısı
Aylık kazanç
Diğer gelirler
Toplam kazanç
Prime esas kazanç
SGK primi
İşsizlik sigortası primi
Gelir vergisi matrahından düşülecek tutarlar

E-Bordro Kaç Bölümden Oluşur?

E-Bordro sistemi ile kamu çalışanlarına 5 bölümde hizmet verilir. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

4C banka değişikliği,
4C bir aylık maaş tercihi,
SGK tescil ve hizmet dökümü,
4C tescil kaydı sorgulama,
Aile yardımı bildirimi sorgulama.

E-Bordro Kullanımının Avantajları Neler?

Dijital belge olmasının sağladığı imkân ile kâğıt masrafının önüne geçersiniz.
Zaman kaybı ve ekstra bir iş gücü gerekmeksizin hızlı ve zahmetsiz bir şekilde gerekli sonuca ulaşırsınız.
Anında erişim sağlayarak bürokratik işlemlerin yarattığı yükünü azaltmış olursunuz.
Belge saklama derdinden kurtulursunuz.
Çevreci bir yaklaşımı benimseyerek dünyanın daha iyi bir yer olmasına katkıda bulunursunuz.



Hesapbilir bulut tabanlı ön muhasebe uygulaması ile internet erişimi olan her yerden işletmenizin cari, stok, fatura takibi ve diğer tüm işlemlerini kolayca yapın. Ücretsiz e-fatura geçiş danışmanlığımız ile birlikte e-fatura geçişinizi birlikte yapalım ve 1 günde kullanmaya başlayın. Üstelik 15 gün ücretsiz kullanın.

0 (850) 242 10 50

[email protected]

Özellikler