Kredi kartı bilgilerinin bir kereye mahsus girildikten sonra tekrar girilmesine gerek olmadan sonraki alışverişlerde kullanılmasına kart saklama hizmeti denir. Kart sahiplerine büyük kolaylık sağlayan bu hizmetin, aynı zamanda güvenlik tarafı da bir o kadar kıymetli. Çünkü veri güvenliğinin sağlanmadığı bir müşteri deneyimi, firmalara iş hacmi ve prestijinin direkt olumsuz etkilenmesi olarak geri dönüyor. Fakat, güven ile dolu bir deneyim hem markanızın bilinirliğine hem de satışlarınıza olumlu yansıyor. Müşteriler, 16 haneli kart numarasını sisteme giriyor, sonraki alışverişlerinde kart bilgilerini yeniden girmesine gerek duyulmadan tek tıkla alışverişlerini tamamlayabiliyorlar. Böylece 16 haneli kart numarası, kartın kime ait olduğu ve banka kartı ile ilgili diğer bilgileri tekrar tekrar girmek gerekmiyor. Bu noktada "Kredi kartı ne işe yarıyor?" sorusuna da tek bir cümle ile cevap verelim. Kredi kartı acil nakit ihtiyacına cevap vererek taksitli alışveriş yapma imkânı sağlıyor.

Ne Tür Deneyimlerden Bahsediyoruz?

Kargo, stoklu ürünler, hızlı teslimat, geniş ürün açıklamaları gibi müşterilerin direkt odak noktasında bulunan birçok deneyim mevcuttur. Bu deneyimlerde çıtayı daha da yükseltmek için alıverişin final noktası olan ödeme sistemlerinde oldukça etkili araçları kullanmak çok önem arz etmektedir. Cüzdan uygulamaları, hediye kartları ile ödeme, bankaların özel hizmet içeren kartları ve konumuz olan kart saklama teknolojileri bunlardan birkaçıdır. Aslında kart saklama teknolojisine hiç yabancı değiliz. Biraz eskilere gittiğimizde mahallemizdeki bakkallarımızda bile olan bir ödeme sistemiydi bu kart saklama teknolojisi. Her mahalle köşesinde olan bakkaldan evin istekleri alınır, akşam vakitlerinde evin geçimini sağlayan baba/anne ödemeyi tamamlardı. İşin en basit kurgusu bu idi. Alışveriş esnasında paraya, cüzdana ve karta dokunmadan istenilen hizmeti satın alabilme yeteneği. Aynı dönemlerde pek ünlü olan çizgi film Jetgiller’i hatırlarsınız, ödemeler sistemden direkt kesilir, para ele geçmez. O dönemlerden bugüne vitaminleri demiri, vücudunuz için gerekli olan birçok besinleri bile kapsülle almaya başladık. Jetgilleşme yolunda iken hala bir şeylerin fiziken sabit kalması aslında doğal değil. O kadar dijitalleşmeden bahsederken hala kartları tip tip, cüzdanları boy boy taşıma olayı nedir? Peki ya marketlerin segmentasyon için vermiş oldukları kartlar? Sevgili okuyucular, Türkiye'nin BKM kontrollü ilk kredi kartı 1991 doğumlu. Türkiye'nin kredi kartı ile ilk kez tanışma yılı ise 1968! Ülke olarak kredi kartına çok eski yıllardan beri sahipken, siyah şeritli bol hatta borç paracıklar hayatımızın en büyük ihtiyaç gidericisi olarak ilk 5’in içerisinde. 80 yılında ABD'de ATM’ler bozuk para üzeri verebilirken geleceği daha da yakından görenler vardı… Doktor ve Marty...Yani geleceğe dönüşten bahsediyorum. 60 yılından 91 yılına kadar olan süreçlerde dijitalleşmenin etkisini bu yazımda es geçemezdim. Ayrıca 90'lı yıllarda büyüklerimin bayramda deste deste para çıkardıklarını hatırlarım. Nakde sahip olma gücü yüksek fakat kart kullanımı azdı. Günümüze baktığımızda nakit gücü tamamen kartlara kaymış bir yaşam şeklinden bahsediyoruz. Alınan/kazanılan nakitler borç/aktarım olarak kredi kartlarına gönderiliyor. Nakit kullanmayan yeni nesil kredi kartı kullanmasa dahi DEBIT kart ile ödemelerini tamamlıyor. Burada çok kritik bir süreç başlıyor sevgili okuyucular. Debit kart, çeşitli kredi kartları ve ödeme sistemlerinde kullanılabilecek diğer uygulamalar, cüzdanlar e-ticaret sitenizde olumlu sonuçlar kazandıracak. Olumlu sonuçlar ilerleyen zamanlarda yeni beklentiler doğuracak. Burada müşteri tarafından beklenen en büyük beklenti ise bildiğiniz gibi “hızlılık.” e-Ticaretiniz ve deneyim sunduğunuz tasarımlar ne kadar hızlı bir alışverişe olanak sağlıyorsa müşteri için alışveriş de o kadar eğlenceli/istikrarlı hale gelebiliyor.

Peki hızlı sistem var ise neden hızlı ödeme sistemi de olmasın?

“Bir şifre ile kartıma dokunmadan ödeme yapsam daha iyi olmaz mı? Devamlı aldığım birkaç gıda ürünü var. Ya da çok sevdiğim bir marka var ve bana düzenli olarak hediye paketi gönderse?” Bunlar gayet olabilecek olan istekler. Eğer benim ödeme alt yapımda kartımı saklayabildiğim bir e-ticaret sitem varsa hemen, kartımı ödeme işleminden önce/sonra saklayarak bir sonraki alışverişimde cüzdanıma veya kartlarıma çok çok uzak dahi olsam ödeyebilirim. Hatta istediğim hediye paketi önümüzdeki ay bana doğru yola çıkacak...

Kart Saklama Teknolojisinin Faydalı Olabileceği Noktalar Neler?

Atlamadan şu bilgiyi de verelim. Kart saklama teknolojisinde faydalı olacak 5 maddeyi hemen eklemek isterim;
  1. Kart saklamaya özel kampanyalar,
  2. Abonelik sistemi ile devamlı alışveriş imkânı,
  3. Hızlı ödeme ile ödeme sayfasında terk rakamını küçültme
  4. Kartı yanında olmayan bireylere tep hesapla ödeme imkânı.
  5. Saklı kartın güvenilirliği sayesinde işlemlerde Fraud (dolandırıcılık) kontrolünün verimli geçmesi.
Bu 5 madde daha artabilir ama ilk fazda bir marka olarak sahip olabilecek özellikleriniz bu şekilde olacaktır. Kart saklama sisteminde, eğer alışveriş markalarınız belli bir markanın kart saklama teknolojisini kullanıyor ise o alt yapıların sunduğu Link to card (kart bağlantısı) özellikleri sayesinde A markasında saklanan kartı, B markasında da güvenle kullanabilir. Akabinde kartın saklanma süreci aslında bulut cüzdan fonksiyonunu doğuruyor. Üstelik A- B arasında kartı görebilmek veya kullanabilmek için tek kullanımlık bir şifre oldukça iş görüyor.

Peki Kart Saklama Teknolojisine Ek Olarak Neler Yapılabilir?

Yeni nesil; sepet, kargo ve ödeme sayfalarında hızlılığı çok arıyor. Sayfa geliştirmelerinde özellikle bu sayfalarda olabildiğince net, kısa ve pratik fonksiyonları devreye almanız gerekecek. Ödeme sayfasında olabildiğince sade ve direkt müşterinin ödeyeceği miktarı rahatça belirten yazı tipleri, gereksiz ve faydasız açıklamaları kaldırarak, sayfasının işlevselliğini sadeleştirmek gerekiyor. Bu güncellemelere bir de kart saklama teknolojisini eklemek işin en zirve noktası oluyor. Güvenilir bir altyapı ve sadakati yüksek bir e-ticaret için trend ve müşterinin ihtiyacı olabilecek bu geliştirmeleri takip ettiğimiz sürece, marka değerimiz yükselecektir. E-Ticaret dolu günlerimiz olsun.