Elektronik ortamda oluşturulan faturalar sayesinde son derece kolaylaşmış olan tüm işlemlerde kişileri, kurumları ya da faturaları sorgulama ihtiyacı duyabilirsiniz. Böyle bir durumda hangi kaynaklara, nasıl başvurabileceğinizi sizin için anlattık. Bir kullanıcının e-fatura mükellefi olup olmadığını anlayabilirsiniz. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen esaslar kapsamında e-fatura kullanmakla yükümlü olan kişiler e-fatura mükellefidir. Bu yükümlülük GİB tarafından firmaların yıllık brüt cirolarına, sektörlerine ve bazı başka değişkenlere göre belirlenmektedir. Elbette firmaların cirolarını bilmeniz ve buna göre de e-fatura mükellefi olup olmadıklarını anlayabilmeniz mümkün değildir. Bu sebeple de Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden bir sorgulama yapmanız gerekmektedir.

E-Fatura Mükellefi Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Fatura keseceğiniz firmanın e-fatura mükellefi olup olmadığını bilmeniz gerekir. Sadece bu kapsamda yer alıyor olması değil, güvenilirliğine dair bir araştırmaya ihtiyaç duyduğunuzda da yine bu sorgulama sayesinde elde edeceğiniz sonuçlar size yardımcı olabilir. E-fatura kullanıcısı olan firmalar elde ettikleri yıllık brüt ciro kapsamında Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yaptığı düzenlemeler doğrultusunda belirlenir. Bu düzenlemelere tabi olan mükellefler de yine Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sisteminde kayıtlı bulunur. Bir firmanın e-fatura mükellefi olup olmadığını sorgulamak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
  • Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesine girin.
  • Üstte yer alan menüde “e-fatura” başlığının altında görüntülenecek olan “Kayıtlı Kullanıcılar Listesi” kısmına tıklayın.
  • Açılan sayfada sizden istenen VKN ya da TCKN bilgilerini girin. Bu bilgileri doğru girdiğinizden emin olun.
  • Her seferinde değişen “Güvenlik Kodu” kutucuğuna yanında verilen kodu girin. Bu kodu girerken büyük harf, küçük harf duyarlılığının olabileceğini unutmayın.
Bu basit adımları tamamladıktan sonra bir firmanın e-fatura mükellefi sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

E-Fatura Mükellefi Kimlerdir?

Her yıl güncellenen kanunlar kapsamında aslında e-fatura mükellefi olmak zorunluluğu da artıyor. Bu bağlamda 2020 yılı ve sonrasında brüt satış hasılatı 5 milyon TL ve üzerinde olan firmalar e-fatura mükellefi olarak tanımlanmıştı. Ancak kapsam 2021 yılında yeniden güncellendi. Yapılan son düzenleme de 2021 yılı cirosu 4 milyon TL ve üzeri olan firmalar için e-fatura ve e-arşive geçme zorunluluğunda 1 Temmuz 2022 son tarih olarak belirlendi. Bununla birlikte 1 Ocak 2023 tarihine kadar e-defter uygulamasına geçmeleri de zorunlu kılındı. Yapılacak olan yeni bir düzenleme gelene kadar 2021 yılı cirosu 4 milyon TL ve üzeri olan firmalar için e-fatura kullanma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu ciroya ulaşmadan da e-fatura başvurusu yapmak mümkündür. Eğer bir başvuru yaptıysanız da e-fatura başvuru sorgulama işlemini yine GİB’e ait olan efatura.gov.tr üzerinden gerekli bilgileri girerek yapabilirsiniz. Yapacağınız işlemlerin daha güvenilir olması için e-fatura mükellefi sorgulama gerektiren her durumda bu sorgulamayı yapmanızı öneririz. Aksi halde olumsuz durumlarla karşılaşabilmeniz söz konusu olabilir.

E-Fatura Mükellefi Kendi Kendine Fatura Kesebilir mi?

Vergi Usul Kanunu’nun tanımına göre fatura; bir mal ya da hizmetin satılması karşılığı olarak müşterinin borçlandığı ve ödemesi gereken tutarı göstermek için malı satan ya da işi yapan kişi veya kurum tarafından müşteriye verilen ticari bir belgedir. Bu tanımdan yola çıkıldığında bir mükellefin kendi kendine fatura düzenlemesi durumu olası bir durum değildir. Yasal ve idari düzenlemelerin zorunlu kıldığı bazı durumlarda ise mükellef kendi kendine fatura kesebilir. Çünkü, bazı hallerde şirket içi uygulamalar kendine fatura düzenlemeye zorlayabileceği durumlar ortaya çıkarabilir. Bu gibi durumlar için Gelir İdaresi Başkanlığı, mükellefin kendine fatura kesebileceğini 104 sayılı özelge ile belirtmiştir.