Sanal POS (point of sale/ödeme noktası), kredi kartı veya banka kartı ile alışveriş yaparken kullanılan cihazların, internete entegre edilmiş halidir. Online POS’ların çalışma mantığı mağazada fiziki olarak yapılan ödeme yönteminin internet üzerinden yapılması ve hizmet bedeli olan tutarın alıcının bankasından satıcının banka hesabına aktarılması durumudur.

Sanal Pos Nerede Kullanılır? 

Satış yapılan bütün internet sitelerinde kullanılabilen Sanal POS, kolay, güvenli ve zahmetsizdir. Aynı zamanda da ürünlerini internet üzerinden satmak isteyenler için de hızlı işlem kolaylığı ile pazar genişlemesine imkân tanır.

Sanal Pos Nasıl Çalışır?

Sanal POS‘un çalışma kuralı ve işleyiş süreci oldukça kolaydır. Tıpkı bir mağazada fiziksel olarak alışveriş yapıyormuş gibi kredi kartı bilgilerinizi girersiniz. Girmiş olduğunuz kart bilgileri sonrasında 3D secure sistemi ile önlemli şekilde işleminizi gerçekleştirerek alışverişinizi tamamlarsınız. İşlem sonrasında ödemiş olduğunuz tutar alıcının kayıtlı olan banka hesabına otomatik olarak gelir. Böylece online POS hizmeti alıcı ve satıcı için pos cihazlarıyla aynı fonksiyonu elde etmiş olur. Online POS Hizmeti Sağlayan Bankalar •Sanal AKPOS (Akbank) •FinansWebPOS (QNB Finansbank) •V-POS 724 (Vakıfbank) •POSNET (Yapı Kredi Bankası) •Garanti Sanal POS (Garanti BBVA) •Halkbank Sanal POS •DenizPOS (Denizbank) •İş Bankası Sanal POS •TEB Sanal POS (Türkiye Ekonomi Bankası) •Ziraat Bankası Sanal POS •NG Bank Sanal POS

Online POS Hizmeti Sağlayan Kuruluşlar

İnternetten ödeme hizmeti sağlayan POS firmaları için örnek vermek gerekirse; •Iyzıco Oldukça hızlı büyüyen ve giderek yaygınlaşan aracı ödeme firmalarından olan lyzico, müşterisi olan şirketlere avantajlı komisyon oranları ve ödeme seçenekleri sunuyor. Bu yönüyle rakiplerinden daima farklılaşan firma, yükselen bir başarı grafiğiyle çalışmalarına devam ediyor. •HepsiPay Hepsiburada ödeme sistemi olan HepsiPay, e-ticaret işletmelerine online ortamda ödeme alabilmek için kolay ve kullanışlı yöntemler sağlıyor. Kullanım kolaylığı ile ayrışmayı hedefleyen HepsiPay, kısa kurulum süreçleri vadediyor. Ayrıca müşterilerine satışlarla alakalı rapor ve analizler sunuyor. •PayU Türkiye’de özellikle taksitli alışverişlerde en sık kullanılan aracı firmalardan olan PayU, avantajlı komisyonları sayesinde popüler olan çok sayıda e-ticaret sitesine ödeme seçenekleri sunuyor. Aynı zamanda farklı para birimleriyle tahsilat yapma özelliği de sağlıyor. •iPara iPara kullanıldığı zamanda tek entegrasyonla 7 büyük bankanın kredi kartı ve banka kartı sanal POS’larına yalnızca 1 günde sahip olunabiliyor. Aynı zamanda rakipleri gibi iPara da tek çekim veya taksitli alışveriş imkanlarında çeşitli avantajlar sunuyor. •PayNet Son zamanlarda daha fazla kullanılır olan PayNet, müşterilerine başarılı entegrasyon, ara yüz özelleştirme imkânı, finansal işlem raporları, haftalık ödeme alma, kullanıcı dostu ara yüz ve işleme göre değişkenlik gösteren komisyon oranları gibi özellikler sunuyor. •Ve TürkPOS’tan bahsedebiliriz. Çok sayıda bankanın sanal POS sistemini tek platform içinde bulunduran sanal POS hizmeti firmalardan biri olan TürkPOS, sanal POS kurulumu için ücret istemiyor. Ödemeler ise alışverişlerin niteliğine göre belirlenen komisyon oranları doğrultusunda alınıyor.

Sanal Pos Hizmeti Nereden Alınır?

Günümüzde artık birçok tüketici birden çok bankanın kartına sahip. Bu açıdan sanal post kullanmak isteyen firmalar için de çözüm önerileri artmış bulunmakta. Sanal pos almak için ister bankalara başvurarak ister Sanal POS hizmeti sunan kurumlar ile anlaşabilirsiniz. Ayrıca bankaların ya da firmaların sanal pos ücretleri, sanal pos komisyon oranlarını da kıyaslayarak sizin için en uyumlu olanını seçmelisiniz.

Sanal Pos’un Avantajları Nelerdir?

Hızlı ve Güvenli Ödeme Sistemi Sağlar: Bu POS ile yapılan online alışverişler için güvenlik oldukça yüksektir. Bankaların sunduğu gelişmiş güvenlik sistemleri sayesinde, online mağazası bulunan firmalar ödeme işlemlerini internet üzerinden hızlı ve güvenli bir şekilde alabilirler. 7×24 Ödeme İmkânı Sağlar: Online POS işlemleri tamamen internet üzerinden gerçekleşir. Bu nedenle belli bir çalışma saatine tabii değildir. Bu nedenle firmalar internete bağlanabildiği her yerden istediği zaman tahsilat işlemlerini yapabilirler. Firmaların Rekabet Gücünü Artırır, Satış Avantajı Sağlar: Online platformda POS ile satış yapan firmalar, geniş bir pazara hitap eder ve kısa sürede geniş kitlelere hızlı alışveriş olanağı sağlar. Bu da rekabette gücü katlar ve satış performansını da olumlu yönde artırır.Zamandan Tasarruf Sağlar: Kısa sürede tüm işlemlerinizi hızlı bir şekilde yapabilmenize imkân tanır. Bu da uzun vadede yüksek müşteri memnuniyeti ve müşteri bağlılığı sağlanmasında yardımcı olur. Takip Etme ve Kolay Raporlama Sağlar: Sanal POS sayesinde sipariş bilgilerini, işlem detaylarını ve satış istatistiklerini kolayca raporlayabilirsiniz.

Sanal Pos Başvuru Nereden Yapılır?

Sanal pos, firmaların özel cihaz veya telefon hatlarına gerek olmadan internetten ödeme alma olanağı sağlayan web tabanlı bir uygulamadır. Sanal pos sistemi ile kredi kartı, banka kartı ve online ödeme imkânı olan bütün kartlardan tahsilat kabul edebilirsiniz. Sanal pos başvurusunda bulunmak için tüzel kişi olmanız gerekir. Sanal pos için gerekli belgeler bankaların prosedür ve gerekli gördüğü evraklara göre şunlardır; •Vergi Levhası •İmza sirküleri •Ticaret sicil gazetesi fotokopisi (Ticari ortaklıklı bir firma ise) •Nüfus cüzdanı örneği •Ortalık var ise ortaklık sözleşmesi

Sanal Pos Komisyon Oranları Nedir?

Sanal pos fiyatları; komisyon oranlarına, yıllık üyelik bedellerine, hizmet veren banka veya aracı kuruma göre farklılık içerebilir. Ayrıca, fiziki işletmelerin kullandığı pos cihazı ile sanal poslar arasında da fiyat farkları bulunabilir. Sanal pos kullanmanız halinde belirlenecek komisyon oranları %1 ile %11 arasında değişebilen oranlara sahiptir. Komisyon oranları dönemden döneme farklılık içerebilir. Bankalar verdikleri hizmetin karşılığı olarak bulundukları döneme ve işletmenin satış hacmi ve cirosuna göre komisyon oranı ve hizmet bedeli belirleyebilir. Bu bedellerin düzenli olarak ödenmesi gerekir.