E-ihracat faturası, sınır ötesi e-ticaret yapmak isteyen ya da yapan mükelleflerin alacakları ödemelerle ilgili yurt içinde ve yurt dışında yerine getirmeleri gereken resmi prosedürlerden biridir. E-fatura mükellefleri, ihracat faturalarını e-ihracat faturası olarak düzenlemek zorundadır; ancak bunun bazı kriterleri var. Örneğin; eğer gümrük çıkış beyannamesi düzenlenecek ise faturaların e-ihracat faturası olarak kesilmesi gerekiyor. Yapılan ticaret mikro ihracat kapsamında ya da gümrük çıkış beyannamesi ekinde yer almayan mallar için ise e-ihracat faturaları kesilmiyor. Burada çıkış noktası olarak gümrük çıkış beyannamesi düzenlenmesine bakılıyor. Şahıs şirketleri, gerçek şirketler, anonim şirketler ve limited şirketler e-ihracat faturalandırma işlemi yapabiliyor.

E-İhracat Faturası İşlemleri Nasıl Yapılır?

E-ihracat yapmak isteyen firmaların ilk olarak sorduğu sorular arasında e-ihracat faturaları nasıl düzenlenir sorusu yer alıyor. E-ihracat faturaları, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın düzenlemelerine uygun sistemler ve yazılımlar kullanılarak hazırlanabiliyor. Ticari satışlarda faturaların dijital ortamda düzenlenmesi sebebiyle e-ihracat faturası alıcısı bölümüne bakanlığın adı yazılıyor. Mali mühür için başvuru yapan mükellefler ya da firmalar, e-ihracat faturaları için ilk adımı atmış oluyor. Mali mühür onayının ardından Gelir İdaresi Başkanlığı’na elektronik ortamdan başvuru yapılıyor. E-ihracat faturası başvurusu için bazı entegrasyon sistemleri kullanılabiliyor. Bu sistemlerde mali mühür ile imzalama işlemleri dijital ortamda yapılıyor. Hesap aktivasyonunun ardından e-ihracat faturalandırma için ilgili kurumların imza kullanma yetkisine ulaşılmış oluyor.

E-İhracat Faturası Keserken Nelere Dikkat Edilmelidir?

E-ihracat faturası düzenlemek isteyen firmaların bazı noktalara dikkat etmesi gerekir. Sınır ötesi e-ticaret için kesilmesi gereken faturalarla ilgili dikkat edilmesi gerekenler şunlardır; E-fatura mükellefleri, e-ihracat faturalarını e-fatura olarak düzenlemelidir. Firmalar yurt içi satışları için KDV’li fatura düzenlerken, e-ihracat faturası KDV’siz olarak düzenlenir. Bedelsiz ihracatta mal çıkışı için düzenlenecek e-ihracat faturası, gümrük beyannamesinin durumuna göre düzenlenir. E-arşiv mükellefleri hizmet ihracatı yapıyorlarsa e-arşiv faturası, e-arşiv kullanmıyorlarsa basılı fatura kesebilir. E-ihracat faturalarında ürün ya da malın tanımı aynen yazılmalıdır. E-ihracat faturaları dili İngilizce, Türkçe veya farklı bir dilde düzenlenebilir. Gümrük beyannamesinde ibraz edilen bilgiler ile faturadaki bilgiler aynı veya birbirini doğrular nitelikte olmalıdır. Gümrük beyannamesi ile faturadaki çelişkili bilgiler e-ihracat süreçlerini tıkayabilir. Serbest bölgedeki alıcılar e-fatura mükellefi ise alıcıya gönderilecek fatura dijital ortamdan ulaştırılmalıdır. Proforma fatura, gerçek bir fatura türü değildir. Bu sebeple e-fatura olarak değil kâğıt fatura olarak düzenlenebilir. Mikro ihracat kapsamında kargo şirketleri ile ürün gönderimi yapan firmalar, ETGB kapsamındadır. Bu ihracat türü henüz e-fatura konusuna girmemektedir. Bu sebeple bu ihracat işlemlerinde matbu fatura düzenlenmelidir. E-ihracat kapsamında alınan siparişler mikro ihracat kapsamına giriyorsa Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB) ile düzenlenir. E-ihracat fatura iptali durumunda, satış iptali ile ilgili bazı bilgilerin düzenlenmesi gerekiyor. Satış iptalinin gerçekleştiği tarih ve saat, iade edilen mal ve ürüne ilişkin bilgiler düzenleniyor. İptal işlemlerinin ardından KDV için gerekli prosedürlerin takibi gerekiyor.

E-İhracat Faturasında Hangi Alanlar Bulunur?

E-İhracat faturasında bulunması gereken bilgiler şunlardır: Eşya birim fiyatı Satış bedeli (birim x fiyat = toplam olarak) Teslim şartı Eşya miktarı (kilo, metre, adet vb. ile) Eşyanın bulunduğu kabın cinsi ve nevi Eşyanın bulunduğu kabın numarası Eşyanın bulunduğu kabın adedi Eşyanın bulunduğu kabın markası Eşyanın teslim ve bedelinin ödeme yeri Eşyanın gönderilme şekli Eşyanın gönderilme şekli havayolu ise ayrıntıları Eşyanın gönderilme şekli karayolu ise ayrıntıları Eşyanın gönderilme şekli demiryolu ise ayrıntıları Eşyanın gönderilme şekli denizyolu ise ayrıntıları Satıcının bağlı olduğu vergi dairesi Satıcının vergi numarası GTİP numarası Mal hizmet satırları için gümrük takip numarası Malı satın alan firmanın unvanı Malı satın alan kişi bilgileri (firma değilse) Malı satın alan firmanın resmi unvanı Malı satın alan firmanın ilgili ülkedeki VKN Ödeme yapılacak hesap no (swift, IBAN) Ödeme şekli ve şartları (peşin, vadeli) Ödeme kanalı

E-İhracat Faturası İptal Edilebilir Mi?

E-ihracat faturası iptal edilebilir. Bu işlem için aşağıdaki adımları takip etmelisiniz: 1.Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın online sistemine kullanıcı adınız ve şifrenizle giriş yapın. 2.Sol üst köşedeki “Fatura Sorgulama” seçeneğine gelerek Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan alınan “ETTN No” ve “VKN” ile arama yaparak ya da sol üst köşedeki fatura listesinden iptal etmek istediğiniz faturayı bulun. 3.E-Fatura iptal işlemi ekranındaki “İşlemler” sekmesinde bulunan “Fatura İptal Et” seçeneğine tıklayın. Tek Pencere Sistemi’nde oluşturulan bir e-fatura, gümrük beyannamesinde kullanıldıysa sistem iptal işlemine izin vermez. Elektronik ihracat faturanızı iptal etmek istediğinizde satış iptalinin gerçekleştiği tarih ve saat, iade edilen mal ve ürüne ilişkin bilgileri de eklemeli, ardından KDV için gerekli prosedürleri takip etmelisiniz. Onaylanmamış e-ihracat faturanızı da iptal edebilirsiniz. Gümrük Bakanlığı’nın Tek Pencere Portal Sistemi’ne ve ilgili iptal mevzuatına dair ayrıntılı bilgiye Ticaret Bakanlığı’nın web sitesindeki kılavuzundan ulaşabilirsiniz.