Kredi notu; basitçe kredi geçmişinizi ifade eder. Geçmiş dönem kredi ve kredi kartı ödemeleriniz, fatura borçlarınız gibi belirli konuları referans alarak elde edilen sayısal bir değerdir. Findeks Kredi Notu; geçmiş dönemde borç ilişkilerinizden doğan sayısal verilerle gelecek 12 aylık sürede var olan borçlarınızı ödeme olasılığınızın hesaplandığı nottur. Kredi notunuz yalnızca kredi almak istediğiniz zaman değil; araç veya ev kiralamak istediğinizde, beyaz eşya ya da cep telefonu gibi eşya alımlarında da bir güven ölçütü olarak karşınıza çıkar. Findeks Kredi Notu, kredi ya da kredi kartı kullanımı geçmişine sahip kişiler ile kredili mevduat hesabına sahip kişilerin sahip olduğu puandır. Ayrıca, daha önce birine kefil olmanız halinde de Findeks Kredi Notu’nuz oluşur. Findeks Kredi Notu, 1 ve 1900 arasında değişen bir puanlama sistemine sahiptir. En riskli grup için 1 puan; en az riske sahip grup için ise 1900 puan verilir. Kredi notunu hesaplama işleminden Kredi Kayıt Bürosu sorumludur.

Findeks Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?

Findeks Kredi Notu’nun hesabı yapılırken farklı bileşenler göz önünde bulundurulur. Kredi notunu oluşturan bileşenler ve yüzdeleri aşağıdaki gibidir:
  • Mevcut kredi borç durumu %35
  • Kredi ödeme düzeni %35
  • Kredi kullanma yoğunluğu %10
  • Yeni alınan kredi %11
  • Diğer faktörler %9
Yukarıda sayılan bileşenlerin bir araya gelmesiyle Kredi Kayıt Bürosu Findeks Kredi Notu hesabı yapar. Kredi notu belirlemede etkili olan faktörlerin yüzdeleri dönemsel olarak değişiklik gösterebiliyor olsa da yukarıda sayılan temel faktörler belirleyici olma özelliklerini korurlar. Yapılan hesaplar doğrultusunda risk gruplarına göre belli sonuçlar elde edilir. Bunlar;
  • 0 – 699 En riskli grup
  • 700 – 1099 Orta riskli grup
  • 1100 – 1499 Az riskli grup
  • 1500 – 1699 İyi
  • 1700 – 1900 Çok iyi olarak derecelendirilen gruplardır.

Findeks Kredi Notu Nasıl Öğrenilir?

Kredi Kayıt Bürosu’na bağlı bir marka olan Findeks’e belirli bir meblağ ödeyerek Findeks Kredi Notu’nuzu öğrenme talebinde bulunmanız mümkün olur. Findeks markasına ait internet sitesi üzerinden kredi notunuzu öğrenmek istemeniz halinde üyelik işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlem gerçekleştikten sonra sisteme girişinizi sağlayıp kredi notu öğrenme talebinde bulunabilirsiniz. Findeks, kredi notunuzu iki yol ile paylaşabilir. Bunlar;
  • Findeks’e ait mobil şube ya da İnternet Şubesi üzerinden paylaşım ayarları vasıtasıyla raporun gönderileceği kişi veya kuruma ait T.C. kimlik numarası ya da vergi kimlik numarası girilerek ön onay alınır.
  • Yine Findeks’e ait internet şubesi ya da mobil şube aracılığı ile kredi notu öğrenmek isteyen kişinin bilgileri alınıp SMS gönderilerek kredi notu paylaşım izni alınır. Bunun karşılığında onay SMS’i gönderilerek onaylama işlemi gerçekleştirilir.

Findeks Kredi Notu Nasıl Yükseltilir?

Taşıt, ihtiyaç, konut kredisi başvurusu yaptığınızda değerlendirme sürecinde göz önünde bulundurulan unsurlardan biri de kredi notunuzdur. Kredi notunuz, borç ödeme alışkanlığınızın düzeyi hakkında diğer kurumlarca referanstır. Bu sebeple, kredi notunuzun düşük olması halinde ihtiyaç duyduğunuz krediye sahip olma olasılığınız düşer. Findeks Kredi Notu düşük olan kimseler için bunu yükseltme imkânı mevcuttur. Sabırla uygulayacağınız birtakım adımlar, daha yüksek kredi notuna ulaşmanıza imkân tanır.
  • Öncelikle borcunuzun asgari tutarını değil aylık borç tutarınızın tamamını ödemelisiniz.
  • Limiti yüksek olan kredi kartınızla büyük bir harcama gerçekleştirmeniz halinde bu, risk olarak algılanır ve kredi notunuz düşer. Ancak, bunu zamanında öderseniz notunuzun tekrar yükseldiğini görürsünüz.
  • Bankalar vasıtasıyla gerçekleştireceğiniz fatura borçlarınızı ödeme alışkanlıklarınız da kredi notunuz üzerinde etkiye sahiptir. Düzenli ödemeniz halinde notunuzun pozitif yönde ivme kazandığını görürsünüz.
  • Sık sık kredi kartı veya kredi talep etmeniz, sizin nakit ihtiyacı içinde olduğunuz anlamına geleceğinden Findeks Kredi Notu’nuzu olumsuz etkiler. Özellikle başvurduğunuz kredilerden onay alamazsanız bu düşüş artacaktır.
  • Hakkınızda kanuni ya da idari takip söz konusuysa yine kredi notunuz olumsuz etkilenecektir. Eğer onaylanan bir krediniz takibe düştüyse, takip süresi bittikten sonra borcunuzu kapatmanızla birlikte ödemelerinizi de düzenli yapıyorsanız notunuz tekrar yükselir.
  • Takibe alınan bir kredi bilginiz olması halinde risk raporuna yansıması 5 yılı alabilir. Fakat 5 yıl sonrasında bu durum Findeks Kredi Notu’nuzu etkilemeyecektir. Kredi sicilinizin sıfırlandığı noktada bankalarla tekrar ilişki kurmanız halinde kredi notunuza olumlu bir yansıması olacaktır. Bunu basitçe düşük limite sahip kredi kartı kullanıp ödemeleri düzenli yaparak sağlayabilirsiniz.

Findeks Kredi Notu Neden Bilinmelidir?

Finansal kuruluşlar, yapılan kredi başvurularında kredi notunu oldukça dikkate alırlar. Kredi başvurusunda bulunan tüketicinin kredi notu, ödeme konusundaki sadakatinizin bir göstergesidir. Kredi kartı ya da kredi başvurusunda bulunmadan önce kredi notunuzu biliyor olmanız, başvurduktan sonra ret alma ihtimalinizi öngörmenize de olanak tanır. Böylece kredi notunuzun düşük olması halinde, yaptığınız başvurunun ret alıp kredi notunuzun daha da düşmesine sebep olmamış olursunuz. Kredi notunuzun etkilediği alanlar, yapacağınız kredi başvurularıyla sınırlı kalmaz. Kredi taleplerinizin dışında araç kiralama servisleri, farklı ticari kuruluşlar ve GSM operatörleri gibi birçok alanda Findeks Kredi Notu, alacağınız hizmeti etkileyebilir. Bazı kurumlar için ticari bir güven unsuru haline gelen kredi notunuzu öğrenmenizin size sağlayacağı avantajlar aşağıdaki gibidir:
  • Kredi notunuzda ters giden durumları tespit etmenize ve aksiyon almanıza olanak tanır.
  • Finansal geçmişinizin değerlendirilmesinde rol oynar.
  • Aylık ödeme bütçeniz ve ileride oluşma ihtimali olan kredi ihtiyaçlarınız öngörülebilir.

Findeks Kredi Notu’nu Yükseltmek İçin Neler Yapılmalıdır?

  1. Nakit alışverişinde bulunmaktansa kredi kartı ile alışveriş yapmanız, kredi notunuz üzerinde etki yaratır.
  2. Elinizde bulunan parayı fiziki olarak tutmak yerine herhangi bir bankada bulunan mevduat hesabınıza yatırın.
  3. Hesap hareketlerinizin çok durağan olmasına izin vermeyin. Size gelen maaş ödemeleri dışında kalan kişisel alışverişlerinizi de havale-EFT yoluyla gerçekleştirmeye çalışın.
  4. Ödenmemiş faturalarınızı otomatik ödeme talimatıyla veya kredi kartıyla ödeyin. Mümkünse İnternet Bankacılığı ile işlemlerinizi gerçekleştirin.
  5. Kredi kartlarınızın gelen aylık ödemelerini ihmal etmeyin ve zamanında gerçekleştirin.
  6. Bir bankadan kredi aldıysanız başka bir bankadan tekrar kredi talep etmeyin.
  7. Birine kefil olurken çok dikkat edin. Kefil olduğunuz kişi ödemelerine sadık kalmazsa sizin kredi notunuz bundan etkilenecektir.

Findeks Raporu Ücretli Mi?

Findeks kredi notu hesaplaması yapılması için kişinin Findeks sayfasına girmesi gerekir. Notun görüldüğü raporun hesaplanabilmesi için ilk hesaplama ücretsiz olarak belirlenmiştir. Kişi ilk defa Findeks kredi notu hesaplamasından faydalanıyorsa bu hizmet ücretsiz olarak sunulur. Ancak sonrasındaki hesaplamalarda KDV ile 6,49 TL gibi ücretle Findeks kredi notu hesaplaması yapılabilir. Findeks kredi notu hesaplaması Findeks ana sayfasında olduğu gibi mobil operatörler aracılığıyla hesaplanabilir. Mobil operatörler aracılığıyla yapılan hesaplamalar vergiler dahil ortalama 15 TL'dir.