E-Ticaret yapmanın iki yolu var; stoklu ve stoksuz e-ticaret! İyi bir sermayeye sahip olanlar stoklu satışı tercih ederek elinde hazır ürün bulundururken, daha az sermayeye sahip olanlar dropshippingi tercih ediyor.

Stoksuz E-Ticaret Nedir?

E-Ticarette sıkça duyulan kavramlardan biri olan dropshipping nedir? Stoksuz e-ticaretin İngilizce karşılığı olan dropshipping, Türkiye’de de e-ticaret dünyasında kullanılan bir terim. Dropshipping yöntemi ile e-ticaret yapanlar bir tedarikçi ile anlaşıp sipariş geldikçe al-sat yapar ve kâr elde eder. Satıcı fiziksel olarak bir ürüne sahip değildir, herhangi bir deposu veya stoku yoktur. Stoksuz e-ticaret sayesinde giderler minimumda tutulur. Diyelim ki, giyim üzerine e-ticaret yapıyorsunuz. Elinizde herhangi bir ürün bulundurmadan, tedarikçinizin ürettiği t-shirtleri kendi e-ticaret sitenizde, sosyal medyada veya anlaştığınız bir pazaryerinde satışa sunuyorsunuz. Bu şekilde işleyen stoksuz e-ticaret yönteminde gelen siparişler üzerine gerekli ürünü sipariş bilgileri ile tedarikçinize iletmeniz yeterli. Geri kalan üretim, paketleme ve kargolama süreçleri tedarikçinizin sorumluluğunda.

Stoksuz E-Ticaret Nasıl Yapılır?

“Stoksuz satış nedir?” sorusunu yanıtladık, sıra “Stoksuz satış nasıl yapılır?” sorusuna geldi. Stoksuz satış yapabilmek için öncelikle bir XML entegrasyonu yapılması gerekir. Bu bağlantı sizin verilerinizi tedarikçinize aktaracak şekilde pazaryerleri ve e-ticaret sitelerine entegre şekilde çalışır. Peki, tam olarak nedir bu XML entegrasyonu? XML, e-ticaret siteleri arasında bağlantı sağlayan, veri aktarımı ile farklı platformlarda ortak ürünlerin satışını mümkün kılan bir entegrasyondur. Giyim sektöründe faaliyet gösteren bir e-ticaret firması örneğimizden devam edelim. Ürünlerinizi tedarikçiniz ile anlaşıp hem kendi e-ticaret sitenizde hem de tedarikçinizin sitesinde satışa sundunuz. İki platformda ortak ürünlerin satışını gerçekleştirirken ürün stoklarını takip etmek bir hayli zorlaşabilir ve siparişler karışabilir. İşte XML entegrasyonu da tam olarak bu noktada devreye girer. XML entegrasyonu sayesinde bu iki site arasında bağlantı kurulur ve verileriniz adeta birbirleri ile iletişime geçer. Bir siteden satışı yapılan A ürününün stoku diğer sitede de 1 adet azalır. Stoksuz e-ticaret depo ve kargo giderleri gibi kalemleri minimize ederek kâr oranını maksimize etmenizi sağlar. Satışlar sosyal medya, pazaryerleri ya da e-ticaret siteleri üzerinden gerçekleşir. Stoksuz satış yapan kişi gelen siparişin üzerine kârını bir kenara ayırarak tedarikçiye anlaştığı fiyat üzerinden ödeme yapar ve ürün direkt olarak tedarikçi üzerinden müşteriye ulaşır.

Stoksuz Satış Yapmanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

E-Ticaret dropshipping yöntemiyle yapıldığında çok avantajlı olabiliyor. Ürün depolamadığınız için depo maliyetleri sıfırlanır. Aynı şekilde kargo işlemleri de tedarikçiler tarafından yürütüldüğünden paketleme ve kargolama süreçleri sizlere zaman ve para kaybettirmez. Personel ihtiyacınız olmaz ve ürünleriniz satılmazsa risk altında olmazsınız. Birden fazla tedarikçiyle çalışarak ürün çeşitliliğinizi artırabilir, ürünlerinizin satılıp satılmama durumuna göre analizler yaparak yeni stratejiler belirleyebilirsiniz. Peki, stoksuz ticaret her zaman avantajlı mıdır? Neredeyse tüm süreç tedarikçi tarafından yürütüldüğünden müdahale edebileceğiniz alan kısıtlıdır ve tedarikçi de bu satıştan gelir elde ettiğinden kâr marjınız düşük olacaktır. Eğer anlaştığınız tedarikçi kargolama süreçlerini iyi yönetemezse şikayetler satıcı olarak görünen kişiye yani size gelecektir. Bu gibi durumlarda pazaryerleri satıcıya ceza da verebilmektedir. Sizin elinizde olmayan durumlardan da kaynaklansa müşteri memnuniyetini olumsuz etkileyen senaryolarla karşı karşıya kalabilir ve müşteri kaybedebilirsiniz. Tedarikçi firmanın süreci iyi yönetememesi sizin kurumsal itibarınızın zedelenmesine yol açabilir.

Stoksuz E-Ticaret Hakkında Dikkat Etmeniz Gereken Detaylar

E-Ticaret, stoksuz satış nasıl yapılır sorusunun yanıtına sahip olduğunuzda daha kolay bir süreç haline geliyor. Peki bu konuda dikkat etmeniz gereken noktalar neler? Stoksuz e-ticarette marka bilinirliği oluşturmak zor olduğundan, başlamadan önce iyi bir pazar araştırması yapıp doğru ürünler seçmek çok önemli. Ürün seçiminden sonra tedarikçi seçiminde de titiz davranılmalı. Özellikle kargo süreçlerinde titiz davranacak bir tedarikçi ile anlaşmanız satışlarınız açısından çok daha iyi olacaktır. Tedarikçinize ne kadar güvendiğinizin önemi olmaksızın müşterilerinize kargo süreçleri hakkında şeffaf olun. İade politikanızı en başta belirleyin ve tedarikçiniz ile bu politikanın nasıl yürütüleceği konusunda anlaşın.

Stoksuz E-Ticaret Yapmaya Nasıl Başlayabilirsiniz?

Pazar araştırması yaptınız ve hangi ürünleri satacağınızı belirlediniz. Sırada resmi olarak bir şirket kurmak var. Daha sonrasında ise stratejilerinizi belirleyecek ve çeşitli görüşmeler sonucu anlaşmalar yapacaksınız. E-Ticaret altyapınızı oluşturduktan sonra sitenizi tasarlamanız ve ürünlerinizi kendi siteniz ve anlaştığınız pazaryerlerine yüklemeniz gerekecek. Eğer stoklu e-ticaret yapacaksanız daha sonrasında sanal pos ve kargo ile ilgili anlaşmalar yapmanız da gerekli. Ayrıca ürünlerinizi stoklayabileceğiniz bir depoya da ihtiyacınız olacak. Her gün yapılan satışların ardından tek tek ürünlerini saymaktansa bir depo takip programı ile çalışmanız zamandan tasarruf etmenizi sağlayacaktır.