Bilgi

Siz de işletmenizin muhasebe işlemlerini kolaylıkla takip etmek ve kontrol altında tutmak için Hesapbilir'i tercih edin! Hesapbilir ile gelir-gider takibi ve cari hesap takibi gibi işlemleri internet erişiminizin olduğu her yerden kolayca yapabilirsiniz. Web veya mobil cihazınızdan erişebilir, işletmenizin muhasebe süreçlerini verimli bir şekilde yönetebilirsiniz. Şimdi siz de ayrıcalıklarından yararlanmak için ön muhasebe programı Hesapbilir’i ücretsiz deneyin!

 

Gerçek ve tüzel kişiler ile kamu kuruluşları ve özel kuruluşlar tarafından gerçekleştirilen işlemlerin kayıt altına alınması ve belirli bir düzenle bu işlerin sürdürülmesi için şahıslara verilen numaraya vergi kimlik numarası denir. Vergi kimlik numarası ile ilgili düzenleme 3 Temmuz 1995’te getirildi. Bu tarihten itibaren kişilere vergi kimlik numarası verilmeye başlandı. 1995’te yürürlüğe giren bu kanun günümüzde de geçerlidir. 10 haneli bir numara olan vergi kimlik numarasını gerçek ve tüzel kişilerin edinmesi gereklidir. Vergi kimlik numarasının en çok kullanıldığı işlemler;

  • Noter işlemleri
  • İcra takip işlemleri
  • Tapu işlemleri
  • Tescil işlemleri
  • Bankacılık işlemleri
  • Kredi kartıyla yapılan birçok işlem
  • Havale, çek, bono ve senet işlemleri
  • Finansal kiralama işlemleri
  • Sigorta işlemleri

Vergi Kimlik Numarası Nasıl Alınır? 

VKN almak için birkaç belgeyi edinmen ve gerekli işlemleri takip etmen gerekir. Vergi numarası almak için öncelikle nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi olmalı. Tüzel kişiysen kimlik bilgilerini ilgili kurumlara vererek vergi numarası için başvuru yapabilirsin. Vergi numarası almak için herhangi bir vergi idaresine başvuruda bulunabilirsin. Yabancı uyruklu kişiler de vergi numarası alabilmekte. Ancak bu kimseler vergi numaraları için Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne başvurmalıdır.

Vergi Numarası Kimler İçin Gereklidir?

Vergi numarası alma zorunluluğu olan kişiler, kimlik numaraları ile çoğu yerde işlem yapamaz. Vergi numarasına bakılarak doğrulama yapılır, bilgiler paylaşılabilir ve işlemler yürür. 1998 yılından itibaren geçerli olan ve vergi numarası alma zorunluluğu olan kişiler;
  • Var olan veya yeni kurulan şirketin ortakları, yönetim kurulu ve genel müdürler,
  • Gerçek ve tüzel kişi olduğu fark etmeksizin motorlu taşıt alım ve satımı yapan kişiler,
  • Gayrimenkul alım satımı ve bina yapanlar,
Özellikle tapu dairesinde mutlaka vergi numarası sorgulanarak işlem yapılır.  Öte yandan potansiyel vergi numarası alacaklardan vergi dairesinin istedikleri bazı belgeler bulunur. Bunlar tescil talep dilekçesi, sözleşme ve şirket adresini gösteren kira sözleşmesidir. Süreç takibini yapacak kişi için genellikle vekaletname çıkarılır. Şirket adına işlemleri yürütecek kişiye noter aracılığıyla vekalet verilebilir ve bu sayede özel olarak süreç takip edilebilir.

Vergi Numarası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Vergi numarası sorgulaması yapmak isteyenler; kişisel bilgileri ile sorgulama ve yeni vergi numarası alma seçeneklerini kullanabilir. Vergi numarası sorgulama ve doğrulama işlemleri Gelir İdaresi Bakanlığı ve e-Devlet sistemleri üzerinden rahatlıkla yapılabilir. Vergi kimlik numarası unutulduysa veya sorgulama yapmak isteniyorsa; Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesinden kolaylıkla sorgulama yapılabilir. “Vergi numarasını nasıl öğrenebilirim?” diye merak ediyorsanız, resmi GİB web sitesine giriş yaparken kimlik bilgilerinizi girebilir ve doğrulama adımından sonra vergi numaranızı öğrenebilirsiniz. İstenen bilgiler girildikten sonra sorgulama işlemini yapabilir ya da yeni bir vergi numarası almak için işleme devam edebilirsiniz.

Vergi Numarası Nereden Sorgulanır?

Vergi numarası sorgulama e-Devlet ile mümkündür. Siteye giriş yaptıktan sonra gereken bilgilerinizi eksiksiz girerek vergi ile ilgili detaylı bilgiye ulaşmak oldukça kolaydır. Bunun dışında vergi bilgileri sorgulanmak isteniyorsa, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın e-Devlet üzerinden e-vergi levhası sorgulama özelliği kullanılabilir. Bu yöntem sayesinde hem vergi levhası sorgulanabilir hem de son 2 yıla ait vergi miktarı ile matrahı görülebilir.

Vergi Kimlik Numarası Doğrulama Nedir?

Vergi kimlik numara sorgulaması için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesine giriş yaptıktan sonra doğrulama adımı karşınıza çıkar. Doğrulama sayfasında vergi kimlik numarası, T.C. Kimlik numarası, il ve vergi dairesi seçimi yapmanız istenir. Bu adımda herhangi bir yanlışlık yapılırsa, işleme devam edilemez. Herhangi bir firmaya ait bilgiler dahi girilecek olsa, kimlik numarasının yine de ibraz edilmesi istenir. Vergi kimlik numarası doğrulama adımı, vergi borçları ve diğer öğrenilmek istenen firmaya ait vergi bilgileri için gerekli olan bir güvenlik adımıdır.

 

Hesapbilir ile Muhasebe İşleriniz Çok Kolay!!!

 

Hesapbilir ile 15 gün boyunca Ücretsiz Deneme sürecine hemen başlayabilirsiniz. Programımız, ön muhasebe süreçlerinizi kolaylaştırmanın yanı sıra e-fatura kesme işlemlerinizde de size yardımcı olur. Hesapbilir, internet erişimi olan her yerden kolayca e-fatura kesmenizi sağlarken, aynı zamanda Stopaj vergisi gibi vergilendirme işlemlerini otomatik olarak hesaplayıp işlemlerinize ekleyebilir. Bu sayede işletmenizin vergi işlemlerini düzenlemek ve takip etmek daha basit hale gelir.