Devlete karşı ödenmemiş borçlar sebebiyle uygulanan haciz yöntemine elektronik haciz (“e-haciz”) denilmektedir. E-Haciz işlemi 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un 55. maddesi hükmünce uygulanır.
İlgili maddeye göre, ödeme emri gönderilen borçlunun borcunun ödemesi veya mal bildiriminde bulunması gerekir. Ödeme emri gönderilen borçlunun borcunu ödememesi durumunda ödeme emri kesinleşir ve icra takibi başlar. Genellikle ödenmeyen eski dönem vergilerinin e-haciz işlemi maaşlara kesinti olarak yansıtılır. E-Haciz gerektiği hallerde gayrimenkul ve taşıt gibi taşınmazlar üzerine de uygulanabilir.
6183 sayılı Kanun’a 5904 sayılı kanun ile yapılan değişiklik ile e-haciz işleminin hukuki altyapısı oluşturulmuştur. E-Haciz ile kamu idarelerinin iş yükü azaltılmış ve posta giderlerinden tasarruf edilmiştir.
Hangi Borçlar için E-Haciz Uygulanır?
Devlet kurumlarına ödenmemiş borçlarından ötürü, borçlu kişinin banka hesaplarına e-haciz uygulanır. E-haczi oluşturan borç türü Devlet kurumlarına olan borçları kapsar. Kullanıcıların oldukça sorguladığı, E-haciz uygulamasının geçerli olduğu bazı borçları sizler için derledik; Bunlar şöyle sıralanabilir,- Trafik cezaları
- Karayolu taşıma kanununa göre kesilen para cezaları
- Karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları
- Motorlu taşıtlar vergisi
- Gümrük vergileri ve idari para cezaları ile gecikme faizi ve gecikme zamları
- RTÜK idari para cezaları
- Öğrencilerin, KYK’ya olan ve vergi dairelerine intikal eden katkı kredisi ve öğrenim kredisi borçları
- Sigorta primleri, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, idari para cezaları ve bu alacaklara ilişkin her türlü gecikme zammı ve gecikme cezaları
- Mahkeme cezaları
- Tüm vergi borçları