Ticari Ünvanı Belirlemek

Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre daha önce onaylanmış bir unvanı alamazsınız. Kuracağınız şirket yapısı ne olursa olsun, seçmeye karar verdiğiniz ticaret unvanının başka bir işletme tarafından kullanıp kullanılmadığını kontrol etmelisiniz.

Mali Müşavir ve Avukatla Anlaşılması

Hangi şirket türünü seçeceğiniz hakkında karar verirken muhasebeci ve mali müşavir büyük öneme sahiptir. Her şirket türünün kendine has avantajları bulunduğundan karar aşamasında bir muhasebeci ya da mali müşavire müracaat edebilirsiniz. Konusunda uzman muhasebeci veya mali müşavir aklınızdaki iş fikrinizi, planlarınızı ve hedeflerinizi analiz etmenize ve sizin için en elverişli sonuca ulaşmanızda destekçiniz olur. Şirketinizin sağlıklı bir şekilde devam etmesi ve süreklilik için bir mali müşavir ile sözleşme yapmak da fayda sağlar.  Uzmanlarca, açılacak şirket türüne göre mutlaka bir avukat ile çalışılması önerilir.

Ön Hazırlıkların Yapılması 

Resmi işlemlere başlamadan ve Ticaret Sicil Müdürlükleri’ne gitmeden önce belirlemeniz gerekenler bulunuyor. •Kira kontratı, •Ticaret unvanı, •Kuruluş yeri, •Şirketin amacı ve konusu, •Sermaye ve ortaklık yapısı gibi maddeler şirket kurarken dikkat edilmesi gereken ana hususlardır.

MERSİS ve KOSGEB Başvurusu

Yeni girişimlere 30 bin TL’ye kadar hibe veren KOSGEB desteklerinden yararlanmak istiyorsanız, bunu şirket oluşturmadan önce yapmanız gereklidir. Hibe, destek, eğitim ve başvuru için KOSGEB web sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Türkiye’de tüm şirket kurma işlemleri MERSİS üzerinden yapılır. Ön hazırlık kısmında belirlediğiniz konuları içeren bir ana sözleşme düzenlenir. Sistem üzerinden düzenlenen sözleşme daha sonra notere MERSİS Talep Numarası söylenerek çıktı alınır, onaylanır.

Ana Sözleşme

Ana sözleşmenizi notere onaylattıktan sonra 15 gün içerisinde Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne tescil ettirmelisiniz. Bunu yaparken şirketi yönetim ve temsil hakkında sahip kişilerin ana sözleşme ve imza sirkülerinde tüm vatandaşlık ve iletişim bilgilerinin doğru belirtildiğinden emin olmalısınız.

Vergi Dairesi

Ticaret Sicil Müdürlüğü tasdik edilen sözleşmenizi Vergi Dairesi ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirir. Vergi dairesinde istenen evrakları teslim ettikten sonra bir yoklama memuru gelerek şirketinizin vergi levhası alabilmesi için uygunluk denetimi yapar ve size bir yoklama tutanağı verir. Bu tutanağı mali müşavirinize ulaştırarak vergi levhası çıkarttırabilirsiniz.

Sosyal Güvenlik Kurumu İşlemleri

Personel çalıştırmaya başlayacaksanız işyeri açılış beyanınızı en geç çalışmaya başlanılan ilk gün SGK’ya vermek zorundasınız. Şirketinizin kuruluş aşamasında çalışacak personelin sayısını, işe başlama tarihlerini ve bilgilerini önceden de beyan edebilirsiniz. Böylece iş başlangıç gününde ilave bir bildirim yapmanıza gerek kalmaz.

Hedef Kitle ve Lokasyon Seçimi

Kurduğunuz şirketin hedef kitlesiyle iletişimde kalması için yer seçimi oldukça önem taşımaktadır. Mesela, sıcak satış yapacaksanız işlek bir cadde seçmenizin gerekliliği yadsınamaz. Hedef kitlenizi sosyal ve ekonomik yönden analiz edip, müşterilerinize ulaşmanın yolunu optimal bir fayda-maliyet oranı ile sağlamalısınız. Örneğin 16-24 yaş arası gençlere online ürün satışı yapmak için işlek bir caddede yüksek kira ile mekân tutmak gereksiz bir maliyet olacaktır.

Gelir ve Gider Tahminlerinin İyi Yapılması 

Ofis kuruluş evresinde gerçekleştirmeniz gerekenlerden biri de maliyet hesabını doğru bir şekilde planlamaktır. Bu aşamada sadece giderlerinize değil, tahmini gelirlerinizi de göz önünde bulundurmanız gerekir. Şirketinizin ne zaman gelir elde etmeye başlayacağı, ne kadar tahmini gelirinizin olacağı, gelirlerinizin maliyetinizi tam olarak ne zaman karşılayacağı gibi konularda değerlendirmeler yapmak, planlarınızı gerçekleştirirken sağlıklı adımlar atmanıza destek olur. Tahminlerinizi yaparken “şu tutardan şu kadar ürün satsam kârım bu olur” gibi genel geçer değerlendirmeler yerine, yatırımlarınızın geri dönüşünü ne zaman alacağınıza dair detaylı hesaplar yapmalısınız.

Uygulanabilirlik

Yeni bir işe başlamadan önce plan yapmak işin özünü oluşturur. Hevesli birçok girişimci “Aklımda süper bir fikir var, Pazartesi başlıyorum” diyerek bir işe başlıyor. Bu fikrine sermayeyi koyduktan sonra ise karşısına çıkan teknik sorunlarla uğraşmaktan lansman aşamasına dahi gelemeden bu iş olmazmış deyip vazgeçiyor. İşin teknik tarafı bir şekilde çözülür, ben satışla ve tedarikle ilgileneceğim demek her zaman için yapılan ilk büyük hatadır. Evet satış, ürün/hizmet tedariki önemli fakat kuracağınız şirketin bütün teknik temeli ilk birkaç ayda alacağınız kararlara göre şekillenecek ve hem iş modeliniz hem de yazılımsal altyapınızı bir daha değiştirmeniz çok kolay olmayacak. İlk adımı sağlam atmalısınız.

Pazarın Durumu

Müşterilerinize sunacağınız hizmet/ürün müşterileriniz tarafından hiç bilinmiyor olabilir. Yepyeni ve kimsenin yapmadığı bir şeyi piyasaya sürmek her zaman için size başarı getirmeyecektir. Herkesin yaptığı bir şeyi tekrardan piyasaya sürmekte öyle. Kendinizi pazara nasıl tanıtacağınız ve insanların bu yeni ürünü tanımaları için ne kadar zamana ihtiyaçları olduğunu iyi bir şekilde hesaplamak gerekiyor. Pazarın doygunluk oranını çoğu zaman gösteren istatistikler maalesef bulamıyoruz ancak yine de ufak bir saha araştırması ile bilgi edinmek, bir fikir sahibi olmak şart.

Rakip Analizi

“Sektörde hiç rakibim yok, benden başka kimsede bu ürün yok” cümlesini kuruyorsanız bilin ki yanlış yoldasınız. Hava ile çalışan araba bile üretseniz sektörde rakipleriniz var demektir. Çünkü pazardaki tüm potansiyel müşterileriniz sizin aracınız yerine ikame mal kullanabilir. Sizin rakiplerinizi tüm alanlarda A’dan Z’ye analiz etmeniz bu noktada hayati bir önem taşıyor. Rakiplerinizin tahmini yıllık pazar payları nedir, İK politikaları nedir, pazarlama stratejileri nedir, gelecek yıldan beklentileri nedir gibi soruların ilk olarak cevap bulması, bunların bir kâğıda dökülmesi gerekiyor. Aslında basit bir SWOT analizinden çok daha fazlası, onların eksiklerini tespit edip, sizin artılarınızla bu eksikleri gidermeniz gerekmekte. Eğer ki sizin ürününüz rakiplerinizden daha da eksikse iyi bir pazarlama faaliyetiyle bu eksikleri kapatana dek ayakta durabilme şansınız da bulunmakta.

Şirket Kuruluşu Sonrası Dikkat Edilecekler 

Kuruluş sonrasında uygun bir matbaa bulup gider pusulası, irsaliye, fatura gibi evrakların basımını gerçekleştirmelisiniz. Daha sonra iş yeri açma ruhsatı almanız gerekecek. Dilekçe ve gerekli belgeleri topladıktan sonra belirlenen harcı yatırıp başvuruyu yapabilirsiniz. Şirketinizin maddi ve resmi kısımları tamamlandıysa da en önemli kısmının insan olduğunu unutmayın. İşe alacağınız çalışanlarınız devamlılığını ve verimin temel kaynağı olacaklardır. Bu yüzden ilerlemeye hevesli, takım çalışmasına yatkın insanları şirketinizde bulundurmaya uğraşmalısınız. Yararlı çalışanları ödüllendirmeye ve memnun etmeye çabalamalısınız ki şirketiniz de büyüyüp ilerleyebilsin.